Vauvauinnin perusteet

– ota nämä huomioon

Helsingin Vauvauimarit Oy | Helsinki


Uiminen on vauvoille ja lapsille yleensä erittäin mieluista puuhaa. Olemme keränneet tälle sivulle taustatietoa vauvauinnista, jotta jokainen uintikerta onnistuisi hyvin.
OTA YHTEYTTÄ

Ensimmäinen uintikerta


Ensimmäiseen uintikertaan on hyvä valmistautua etukäteen. Lasta kannattaa kylvettää mahdollisimman runsaassa vedessä ja vettä viilentää. 


Uimaan tullessa kannattaa pukuhuoneeseen ottaa mukaan kantokassi tai auton turvaistuin, jossa lapsi voi odottaa vanhemman vaihtaessa vaatteita. Peseytykää ennen altaaseen menoa. 



Altaassa lasta kannattaa pitää aluksi lämpimästi ja turvallisesti rintaa vasten, kunnes ohjaaja tulee kertomaan, mikä on seuraava askel. 


Uinnin jälkeen lapsi kääritään heti vedestä noustua pehmoiseen ja lämpimään pyyhkeeseen.

Sukeltaminen


Vauvauinnissa lapsia sukellutetaan. 


Sukeltaminen opetellaan vain, jos lapsen sukellusrefleksi on vielä havaittavissa. Sukellusrefleksi katoaa vähitellen, yleensä 6–12 kuukauden ikäisenä. Ohjaaja näkee refleksin voimakkuuden ja osaa kertoa milloin sukeltaminen kannattaa aloittaa. 


Sukellukset aloitetaan esiharjoituksilla ja vesikannusukelluksilla. Lapsi oppii sukeltamisen taidon hyvin nopeasti. Kun sukellusrefleksi on poistunut, on sukeltamisesta tullut opittu taito. 


Ohjaajat tekevät ensimmäiset sukellutukset ja opastavat vanhempia, jotta he voisivat toimia omatoimisesti. Jos kaipaat lisäneuvoja sukelluttamisen tai jonkin muun asian suhteen, kysy rohkeasti neuvoa. 


Sukelluksissa noudatetaan nyrkkisääntöä, jonka mukaan lapsi ei yhden uintikerran aikana saa sukeltaa useammin kuin hänellä on ikää kuukausina.

Terveys


Mikäli lapsella on jokin terveysongelma, kannattaa vauvauinnin sopivuudesta keskustella lääkärin kanssa. Mainitse asiasta myös ohjaajalle. 



Nuhaisia, yskäisiä tai muita infektiotauteja sairastavia lapsia ei saa tuoda uimaan. Tämä on tärkeää paitsi lapsen oman hyvinvoinnin, myös muiden uimareiden vuoksi; vauvauinnissa tartuntariski on erittäin suuri.

Peseytyminen ja hygienia


Kaikkien vauvauintiin tulevien on peseydyttävä huolellisesti ilman uimapukua. Erityisesti alapesu sekä kainaloiden ja varpaiden pesu tehdään huolellisesti saippualla. Hiukset kastellaan tai laitetaan uimalakki päähän. Meikit pestään pois ja korut riisutaan. Myös lasten on oltava aivan puhtaita. 


Huolellinen peseytyminen on ensiarvoisen tärkeää ja edellytys vauvauinnin järjestämiselle. 


Lapsen syömisrytmiin on vauvauintipäivänä syytä kiinnittää huomiota siten, että minimoidaan kakkahädän mahdollisuus uinnin aikana. Yleissääntönä voidaan pitää, että ei kannattaisi syöttää lasta juuri ennen uintia. 

Varusteet


Vauvauinnissa kaikki käyttävät uimapukua tai uimahousuja. 


Vauvan uimapuvun tai uimahousujen on oltava napakkalahkeiset ja uikkarin alle laitetaan uintivaippa.


Kannattaa varautua myös siihen, että vedessä oleilu kuivattaa ihoa. Ihon rasvaaminen kosteusvoiteella uinnin jälkeen saattaa olla tarpeen. Uidessa voi myös tulla nälkä, joten lapsi saattaa kaivata ravintoa pukuhuoneessa.



Uintimaksu kattaa isän ja äidin sekä yhden lapsen osallistumisen. Jos toinen vanhemmista ei pääse jollain kerralla tai koskaan osallistumaan, voi mukaan ottaa mummin, kummin tai jonkun muun ystävän.

Share by: